Czarna fasola jest pyszna, zebrana obok kupki ryżu na talerzu enchilad, ale czy kiedykolwiek myślałeś o barwieniu tkanin nimi? Zgadujemy, że nie, i rozumiemy dlaczego. Naturalne farbowanie brzmi jak zbyt skomplikowana czynność, która trwa cały weekend i nadal nie działa, ale nie jest zła! Po wielu badaniach i dokładnych testach odkryliśmy, że naturalne farbowanie tkanin jest dość łatwe, gdy już poznamy poszczególne kroki. A te czarne fasolki? Robią one najbardziej niesamowity kredowy niebieski barwnik, prawie jak wyblakłe indygo. To jest niebo.
Jest wiele rzeczy w świecie przyrody, które produkują barwnik, od robaków po kwiaty i korę, ale jedzenie jest naszym ulubionym. Po pierwsze, łatwo jest z nich pozyskać cebulę, którą trzeba zamówić u nieznanego sprzedawcy Etsy, aby uzyskać złoto-żółty barwnik ze skórki, a po drugie, wiele części, z których produkuje się barwnik, to techniczne skrawki. W najświeższych wiadomościach z Tysiąclecia, skórki awokado i doły robią bladoróżowy barwnik; moja przyjaciółka ratuje ją w torbie zamrażarki i wpadła na pomysł, aby zadzwonić do lokalnej Chipotle po jej odlewy, jeśli potrzebuje trochę różowego barwnika w pośpiechu. Nigdy nie wiadomo!
Dwie rzeczy do zanotowania, zanim zaczniesz: Pierwsza to to, że naturalne barwniki najlepiej przylegają do naturalnych tkanin. Bawełna, len, wełna i jedwab należą do tej kategorii nie tyle kauczuku, co poliestru, ponieważ są one bardzo porowate na poziomie mikroskopijnym. Po drugie, nie oczekuj, aby uzyskać dokładny kolor, który masz na celu. Wszystko od pH wody do źródła czarnej fasoli może przyczynić się do wyniku kolor, a zwłaszcza jako pierwszy farbiarz to rodzaj niemożliwe, aby odgadnąć, co dostaniesz. Więc bądź otwarty. Może być bardziej szary niż niebieski, a nawet zielony! To wszystko jest częścią zabawy z tym. Oto pięć kroków, które musisz wykonać, aby farbować je naturalnie, ze wszystkimi zapasami odważnie.
1. Płukanie
Proszę wybaczyć ten techniczny moment. Oznacza to tylko dokładne oczyszczenie tkaniny w celu przygotowania jej do barwienia! Włókna roślinne, takie jak bawełna i len, powinny być technicznie czyszczone przy użyciu sody kalcynowanej (zwanej również „sodą piorącą”): Załóż rękawiczki, zdobądź duży garnek i rozpuść kilka łyżek sody kalcynowanej oraz kilka łyżek zwykłego detergentu na galon wrzącej wody potrzebnej do jego napełnienia. Dodaj tkaninę i włącz ogrzewanie, pozwalając miksturze gotować się na wolnym ogniu przez około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu. Um, jesteś szefem kuchni! Spuścić wodę i spłukać, gdy skończy się czas.
2. Zrób barwnik
Póki tkanina się gotuje, zrób barwnik. Wybierz jedzenie, które ma dużo garbnikówPinterest pomoże Ci określić, które z nich są dobrymi barwnikami, ale oto kilka ulubionych: czarna fasola na niebieski, czerwona kapusta na fioletowy, buraki na różowy, skórki awokado i doły na brzoskwiniowy róż, żółta skórka cebuli na żółto-pomarańczowy, mielona kurkuma na złotożółty, szpinak na zielony. Aby zrobić barwnik z czarnej fasoli, namoczyć ją na noc w dużej ilości wody, a następnie odcedzić (ta czarna woda jest barwnikiem!). Resztę pokroić z grubsza, włożyć wysoko do garnka, następnie napełnić wodą, posypać odrobiną soli, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Zakompostuj teraz blade kawałki jedzenia i odstaw ciecz na czas barwienia.